Vraag een vrijblijvende intake aan

Eenheidsworst, zo lekker is dat niet

 

We willen iedereen naar een sales-training sturen, want ons hele team moet kunnen verkopen, ze moeten het liefst zelfs cross-selling kunnen. Ze komen tenslotte bij de klant, super-efficiënt om ze dan meteen te laten verkopen

Dit hoor ik geregeld en dit kan over verschillende soorten trainingen gaan. En ik snap het, want hoe handig zou het zijn als iedereen op dezelfde manier inzetbaar is. One size fits all…

Maar… zo werkt het niet in de praktijk. Want niet iedereen in je team houdt ervan om te verkopen en nog belangrijker: niet iedereen kan het leren. Er zijn mensen die dat fantastisch vinden en er zijn mensen die dat vreselijk vinden. En dat heeft te maken met hun natuurlijke talenten en non-talenten.

Als mensen het vreselijk vinden, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een non-talent, ofwel: een niet onwikkelbare vaardigheid. Het zit er gewoon niet in, kortweg gezegd.

Dus… wat doe je mensen aan die het vreselijk vinden? Ze moeten iets doen dat ze niet past, wat ze niet goed kunnen, wat niet ontwikkelbaar is. Wat zal dat doen met hun motivatie als ze dat toch moeten doen? Denk je dat ze er meer energie van krijgen of kost het juist energie?

Ik kan je uit ervaring vertellen dat het zelfs nog erger kan zijn, het dempt de motivatie die er wél is. Door iets van iemand te vragen wat er niet in zit, schat je iemand niet (geheel) op waarde en dat maakt dat diegene steeds minder goed zal presteren, in de breedte. Tot dat hij op een lijstje komt ‘die moet weg’. Eeuwig zonde, want hij heeft allerlei talenten in zich, die er op deze manier ook niet meer uitkomen.

En… het ergste vind ik zelf: het is zo simpel op te lossen.

Nog even een ander perspectief, namelijk die van je klant. Ook niet onbelangrijk hoe die dit ervaart… Hoe komt iemand over die verkopen als vaardigheid niet in zich heeft? Denk dat je dat deze persoon naar volle tevredenheid je klant kan helpen? Of word degene als opdringerig ervaren? Of juist heel onzeker, omdat hij niet écht weet wat ie doet, ook niet na een training.

Want als het er niet in zit, dan komt het er niet uit!

Natuurlijk, je kunt wel een beetje schaven, je kunt mensen allerlei vaardigheden aanleren, maar het worden op die manier nooit A spelers, ze worden hooguit net een 6-je. Je kunt je beter richten op de mensen die het wél willen, die wel die potentie hebben, die kunnen van hun 7 of 8 misschien wel een 9 of een 10 worden.

Dus… was je nou net van plan je hele team naar een … training te sturen, denk er nog eens over na. Zeker als je wil dat mensen wat pro-actiever en betrokken zijn. Er is namelijk een direct verband tussen de mate van autonomie (in hoeverre kun je zelf beslissingen nemen) en pro-activiteit/betrokkenheid! Waarover een volgende keer meer…

Mocht je hier eens over door willen bomen, dat kan, graag zelfs!

 

Wat data:

Auteur: Judith Webber
Gepubliceerd: 23 januari 2019

Algemene voorwaarden   Privacy Statement