Vraag een vrijblijvende intake aan

Het boek

Dit boek reikt je op luchtige wijze aan hoe je naar JA zeggen JA doen komt. Hilko & Judith zoeken de oplossing niet in systemen en structuren. Zij zoeken die in de mensen. Uitgangspunt hierbij is dat het essentieel is om eerst zelf in de spiegel te kijken, om jezelf en een ander in beweging te kunnen brengen.

Kom los van het voldoen aan verwachtingen, ontdek hoe je mensen aansteekt en voorkom dat het vuurtje dooft. Een verandering slaagt als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn om mee te bewegen, als het ze iets brengt én als ze er iets aan kunnen bijdragen. Want ieder mens wil van toegevoegde waarde zijn!

Hierbij delen we graag een stukje uit  Hoofdstuk 1. Hoe kan het wel?

  • ‘Ik zou wel iets anders willen maar dat kan niet, want ik moet …’
  • ‘Ze mogen wel wat proactiever worden hier.’
  • ‘Het werk moet wel gedaan worden.’
  • ‘Ze zeggen vaak wel JA, maar ze doen NEE.’
  • ‘Ja, maar ik word hier wel op afgerekend.’
  • ‘Iedereen moet wel eens wat doen wat hij niet leuk vindt.’

Hoe vaak ik zo’n zinnetje gehoord heb, is werkelijk ontelbaar. En ik begrijp ze best. Werken is niet altijd even gemakkelijk en soms lijkt de situatie uitzichtloos. Aan de andere kant is het ook jammer. Want deze gedachten zijn showstoppers tot en met. Je zet jezelf én de situatie in een freeze-stand. Je zegt impliciet: ‘Ik kan hier niets aan veranderen. Zo is het nou eenmaal.’

Die gedachte klopt niet. Je legt hiermee de regie buiten jezelf. Je hebt elk moment de keuze iets aan de situatie te veranderen, ook al voel je dat misschien niet direct zo. Niets is voor altijd zo. Je hebt veel meer mogelijkheden dan je soms denkt. De vraag is eerder: ‘Wat wil je?’ Want willen brengt je in beweging. Mensen bewegen uit zichzelf als ze iets écht willen. Dat is een natuurwet die we te weinig benutten bij organisatieverandering. En dat is waar dit boek over gaat. Bewegen vanuit intrinsieke motivatie.

Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het graag wilt, niet omdat je van buitenaf wordt gemotiveerd dit te doen. Bij extrinsieke motivatie doe je iets omdat dit van een ander moet of omdat er een andere externe prikkel is die je drijft. Een externe prikkel kan bijvoorbeeld waardering, status of geld zijn.

Handelen vanuit extrinsieke motivatie gaat moeizaam en is meestal tijdelijk van aard. Omdat mensen niet van-zelf, ofwel niet vanuit zichzelf gedreven zijn om te doen wat ze doen, houden ze ermee op zodra de mogelijkheid zich aandient. Of ze gaan er zelfs naar op zoek. Het kan echter ook zo zijn dat mensen denken dat hun huidige plek hun enige mogelijkheid is. Dan zitten ze vast. Ze doen hun ding en dat is het.

Handelen vanuit intrinsieke motivatie daarentegen gaat moeiteloos. Als je van binnenuit gemotiveerd bent, beweeg je vanzelf. Dat geldt ook voor de mensen met wie je werkt. Jouw rol als voorbeeld is hierin cruciaal.


* uit deel 1 – Organisatieverandering van binnenuit

Nieuwsgierig geworden? Koop dan nu snel jouw exemplaar en zet de volgende stap naar een duurzame en gedragen organisatieverandering van binnenuit!

Bestel hier nu jouw boek

Of neem contact met Judith op als je meerdere boeken wil bestellen als relatie-geschenk of als kick-starter van een veranderingstraject. Ook verzorgen we graag lezingen of teambuildingsessies, om écht in beweging te komen!

 

Beeld © JoniIsraeli.com


"Aansprekende verhalen over hoe mensen in organisaties vaak met veranderingen omgaan. Het is de kunst om dat zonder oordeel te benoemen, de inbreng van eenieder te waarderen en daarmee ruimte te bieden voor ontwikkeling. Dit boek geeft daarvoor zoals gezegd aansprekende voorbeelden en tips. Zeker de moeite waard om dit boek eens rustig te lezen en je te laten inspireren voor verdere ontwikkeling van jouw organisatie."

Marc Leenders - Teammanager financiën, juridische zaken en inkoop gemeente
"Ja zeggen Ja doen is qua vormgeving én inhoud een inspirerend boek. Judith en Hilko zijn er in geslaagd om op een heldere en leuke manier hun visie op persoonlijke en organisatieverandering te beschrijven. We weten allemaal dat werken vanuit je talenten energie geeft en dat het uitvoeren van werkzaamheden waar je geen talent voor hebt je energie kost. Een echte eye-opener voor mij was de uitspraak dat het niet gebruiken van je talenten ook energie kost. En dat herken ik bij mezelf.

Naast Ja zeggen en Ja doen wordt ook aandacht besteed aan Nee zeggen en Nee doen. En dat is voor sommigen mensen nog veel lastiger. Want, als je geen nee kunt zeggen, wat is je ja dan waard. Kortom een boek voor iedereen die het beste uit zichzelf en anderen wil halen."

Louis van Woerden - auteur 'Fluitend Leidinggeven'
"Een inspirerend boek wat heerlijk wegleest! Mooi om te zien hoe twee mensen met een verschillende achtergrond de overtuiging delen dat we samen beter af zijn als een ieder zijn talenten optimaal kan benutten.

Het heeft mij gesterkt in mijn streven om vooral dat op te zoeken waar ik energie van krijg. En me niet schuldig te voelen als dat buiten mijn 'hokje' valt. Tegelijkertijd heeft het mijn schroom weggenomen om het kenbaar te maken als ik ergens juist geen energie van krijg. Immers, daar kan een collega juist weer goed in zijn.

Kortom, een boek wat je positieve energie geeft. Een absolute aanrader!"

 
Clemens Rutten - Registeraccountant gemeente Nijmegen
"JA zeggen JA doen is een uiterst leesbaar en fraai vormgegeven boek vol bruikbare quotes en mooie mini-dialogen. Over samen veranderen. Van binnenuit. Zodat er een échte, duurzame verandering ontstaat!"

 
Ronand Jansen - Managementboek.nl Academy

Algemene voorwaarden   Privacy Statement