Vraag direct een vrijblijvend gesprek aan

Het meerdaags trainingsprogramma

Nu concreet, wat houdt dat JA zeggen JA doen programma in?

Ons boek vormt de basis van het programma, we volgen de volgende 4 onderdelen. Dit is ons raamwerk. Omdat we weten dat dat werkt!

De structuur:
  1. Organisatieverandering van binnenuit – wat is het en hoe werkt het in de praktijk? Hoe overkom ik weerstand? 
  2. IK als mens – betere relaties als basis van elke verandering, te beginnen met wie ben ik en wie ben jij?
  3. IK als leider – inspirerend leiderschap voor iedereen, het spel van ruimte geven & nemen
  4. WIJ als geheel – een goede borging met elkaar is essentieel, hoe ga je hier morgen mee verder?

We bieden dit meerdaags programma aan met een mix van vormen om stap voor stap een JA cultuur te kweken.

Een mix van vormen:
  • We starten over het algemeen met een draagvlak-sessie met het management/directie. De organisatie heeft goede voorbeelden nodig om te volgen
  • Er vinden vier teamsessies plaats waarin een team samen komt, inclusief een leidinggevende. Dit kan ook een dwarsverband in je organisatie zijn, als het juist gaat om samenwerking over de afdelingen heen
  • Tussendoor bieden we standaard vier 1-op-1 sessies na elke teamsessie met de leidinggevende(n) om weerstand te doen smelten en af te stemmen over de focus van de volgende stap
  • We gebruiken een beproefde gespreksmethodiek als basis: de ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ methodiek. De metafoor van het puzzelstukje is heel herkenbaar voor iedereen (ongeacht functie-niveau) en geeft handvatten aan een ieder zelf stappen te zetten
  • Je krijgt onvoorwaardelijke toewijding van een mix van onze gecertificeerde JA zeggen JA doen trainers, afgestemd op jouw organisatie
  • Kortom: we leveren maatwerk binnen ons beproefde raamwerk

Uit JA zeggen JA doen – hoofdstuk ‘Goed voorbeeld doet volgen’

Er is van alles extra mogelijk als dat wenselijk danwel nodig is: 1-op-1 coaching of  1-op-2 coaching, mediation, sparring, een organisatie-opstelling, advies bij het doorvoeren bij een nieuw beoordelingssysteem, etc. Het kan zijn dat we dit van te voren al afspreken, maar ook tussentijds kunnen we samen besluiten wat er nog extra nodig is. Flexibiliteit staat voorop.

Ons doel is om jouw organisatie zo snel mogelijk zelfsturend en AAN te krijgen en jullie te leren het vuur AAN te houden. We zijn expliciet geen consultancy-firma die onnodig een batterij mensen naar binnen schuift. Wij geloven dat jullie alles in huis hebben! Het hoeft alleen maar omhoog gehaald te worden.

Wij wakkeren jullie vuur graag AAN! Nieuwsgierig geworden?

JA ik wil een gratis en vrijblijvend gesprek

Of scroll door de vragen die we geregeld krijgen die we alvast beantwoord hebben voor je:

JA maar… 

Maar… dit is het best een behoorlijke tijdsinvestering…

Ja dat klopt, als je een andere cultuur wil, een sfeer waarin mensen makkelijk naar elkaar toe stappen, mensen elkaar aanspreken én aanvullen op basis van hun talenten/intrinsieke motivatie, dan kost dat tijd. Zo’n verandering gaat tenslotte om mensen en hun persoonlijke ontwikkeling, je helpt mensen in hun eigen tempo mee te bewegen. Je kweekt de ideale omstandigheden om mensen te laten floreren. Veel trajecten nemen overigens veel meer tijd in beslag dan ons programma. Wij hebben namelijk een manier gevonden om direct vanaf de start een veilige setting te creëren, waardoor mensen makkelijk oefenen met een andere manier van met elkaar omgaan. Daarbij helpt de ‘Van hokjes naar puzzelstukjes’ methodiek het onbenutte potentieel naar boven halen op een hele effectieve en leuke manier. Hierdoor wordt de verandering leuk. Iedereen heeft er wat aan en daardoor doet iedereen mee!

Maar… is het niet weer zo’n training is die wel inspirerend is, maar waar we in de praktijk niet mee verder gaan?

Soms is een training wel leuk, maar zakt het in de waan van de dag zo weer weg, er gebeurt niets mee. Wij vinden dat eeuwig zonde. Daarom zijn we zelf ook van JA zeggen JA doen, we houden ons graag aan onze belofte: we kweken sámen een JA zeggen JA doen cultuur, we gaan door tot we daar zijn, samen! Uit ervaring weten we dat een dergelijke verandering in een aantal fases verloopt en die faciliteren we volledig met ons programma. We nemen jou en je team/organisatie stap voor stap mee, in jullie tempo, in afstemming! Omdat iedereen daadwerkelijk meedoet, is de verandering gedragen, wat vaak niet het geval is. Dit is geen top-down methode. Je doet dit samen. Daarbij zorgen we in de laatste fase dat je de nieuwe cultuur borgt in je dagelijkse gang van zaken. Deze stap wordt vaak overgeslagen, waardoor veel veranderingen stranden.

Maar… moet dan niet m’n hele organisatie op de schop?

Nee gelukkig niet. Het mooie van dit programma is dat we organisatieverandering van binnenuit in gang zetten. Je structuur en systemen kunnen gewoon overeind blijven. Mensen blijven tenslotte kaders nodig hebben om binnen te functioneren. Die kaders geven houvast, ze geven een bepaalde mate van zekerheid en dat is veelbepalend voor hoe veilig mensen zich voelen en hoe makkelijk ze meebewegen met wat er gebeurt. Hokjes kunnen echter ook beperkend werken, als daar teveel aan vast gehouden wordt. Het is de kunst de juiste mate van flexibiliteit te ontdekken die past bij jouw organisatie. Die vinden we samen.

Maar… gaan mensen dan wel goed om met meer vrijheid?

Ja het mooie van mensen is dat als je ze meer ruimte en vrijheid biedt om hun werk meer vanuit hun intrinsieke motivatie vorm te geven, ze zich juist beter ontwikkelen dan als je vooral bezig bent met sturen op  verbeterpunten. De focus verschuift door dit programma naar de mogelijkheden en onbenutte talenten van mensen, waardoor ze vanzelf groeien. Deze manier van kijken biedt precies de juiste stimulans om het beste uit mensen te halen. Ieder mens wil er namelijk toe doen en ergens aan bijdragen. Dat is een natuurwet. Die benutten we graag.

Maar… is dit niet te spannend voor mensen?

Ja het is best spannend om in een veranderingtraject te stappen, dat geven wij grif toe. We werken dan ook graag samen met dappere leiders. Want jij bent het goede voorbeeld natuurlijk. Dit programma is dus niet voor iedereen, alleen voor organisaties die er klaar voor zijn om een andere cultuur, manier van omgang, samen met elkaar neer te zetten. Doordat we het programma in 4 delen hebben opgedeeld (in dezelfde volgorde als ons boek) gaat dit echter vrij soepel, weten we uit ervaring. Vooral de eerste stap zetten is spannend. Daarna ontdek je direct de waarde ervan en dan wordt doorlopen een stuk makkelijker. Weerstand smelt als mensen zien wat het voor ze kan betekenen. En dat is veel. Heel veel!

Maar… gaan er dan geen mensen weg?

Het zou inderdaad kunnen dat er mensen weg gaan, mensen die erachter komen dat ze toch niet bij je organisatie passen. En dat is goed nieuws. Dat betekent namelijk dat je gemotiveerde & gecommitteerde mensen overhoudt. Je hebt ongetwijfeld een hele hoop mensen die je graag behoudt, die goed functioneren en passen bij je organisatie. Doordat ze zich daar extra bewust van worden, zijn deze mensen juist extra tevreden. En…. last but not least: een JA cultuur is heel aantrekkelijk om in te werken. Je zult dan ook met deze nieuwe manier van omgang, goede nieuwe mensen aantrekken. Waaronder ook de nieuwe generatie, die meer vrijheid ‘eist’ in hoe het werk vorm te geven.

Maar… denk je misschien: bij ons gaat niemand zichzelf laten zien?

Wij zijn hierin 100% zeker van onszelf, we hebben in de vijf jaar dat we met die programma trainen, nog nooit een team getroffen dat niet actief meedeed dit programma en dus iets van zichzelf laat zien. Hoe dat komt? Omdat we zelf open zijn en eerlijk, dat werkt heel uitnodigend en aanstekelijk. Nog zo’n natuurwet: mensen spiegelen elkaar. Ook die wet gebruiken we graag.

Maar… wat als ik dit niet doe?

Natuurlijk kun je doorgaan op de oude weg, maar ja, dan krijg je wat je kreeg. Je bent vast niet voor niets dit nu aan het lezen. Je wilt verandering. Je wilt beweging creëren, het liefst zonder al teveel moeite. En het is ook nodig. In deze snel veranderende markt, zul je als organisatie flexibel moeten worden, om daarop in te kunnen spelen. Dat betekent dat mensen flexibel van geest mogen worden, dat denkkaders wat opgerekt mogen worden, dat men open mag komen te staan voor nieuwe mogelijkheden. En JA dat lukt écht met dit programma! We hebben al zoveel wonderen zien gebeuren…

Hoe klinkt dit?

Geen geduw en getrek meer, geen gepraat meer over elkaar, geen hakken in het zand, geen passiviteit, geen terugkerende verbeterpunten en bovenal: geen gemotiveer meer, omdat iedereen aangehaakt is, gecommitteerd én vanzelf gemotiveerd! Hoe klinkt dat? Als muziek in je oren?

JA ik wil dat vrijblijvende gesprek

Start met het kweken van een JA zeggen JA doen cultuur. Elke verandering die je wil doorvoeren gaat soepeler. Omdat mensen van binnenuit gemotiveerd zijn.

Algemene voorwaarden   Privacy Statement